Persoonlijke ontwikkeling

schuine vogel
Rectangle

“The fact is, if you think you can, you can, and if you think you can’t, you’re right again!”

vogel icoon
Rectangle Copy 3

Persoonlijke ontwikkeling

Persoonlijke ontwikkeling is niet iets waar we automatisch veel aandacht aan geven in deze wereld. Op school leren we vooral veel kennis en om op te volgen wat je gezegd wordt. Persoonlijke ontwikkeling helpt je om als persoon krachtiger te worden en een leven te ontwikkelen met meer vervulling. 

Vaak is de praktijk anders. Door toevalligheden ben je terecht gekomen in de situatie waar je nu bent. Velen volgen een opleiding heeft omdat zijn of haar vrienden dat ook deden of omdat iemand anders zei dat het een goede keuze was. Veel mensen doen bepaald werk omdat ze ooit een aardige vacature zagen. Vervolgens zijn ze blijven hangen. Daar is helemaal niks mis mee. Behalve als het je op den duur beklemd of als je er geen energie meer uit haalt.

Persoonlijke ontwikkeling helpt je meer uit je leven te halen

Werk is een deal met je werkgever, waarbij je een deel van je tijd verkoopt om zijn klussen uit te voeren. Met dat geld kun jij leven. Het is belangrijk dat werk bij je past en het je de mogelijkheid geeft om je verder te ontwikkelen. Dan is er niets aan de hand. Als je werk iets is wat je wel kan maar niet is wat je bent, dan loop je op den duur leeg op je werk en ontwikkel je jezelf niet meer. Dat is hartstikke jammer. Ik kan me niet voorstellen dat je daarvoor op de wereld gekomen bent met jouw talenten. Iedereen heeft talenten en wil die kunnen uitleven en kunnen groeien. Het gevolg van die groei is persoonlijke ontwikkeling.

Aan de andere kant kan persoonlijke ontwikkeling ook een startpunt zijn om te ontdekken wat je talenten zijn, wat je uit je leven wilt halen en met meer zelfvertrouwen dat ook voor elkaar te krijgen.

Persoonlijke ontwikkeling is breed. Je kunt hierbij denken aan het ontwikkelen van:

 • Zelfvertrouwen
  • Vol vertrouwen in het leven staan, op jouw manier
 • Zelfbewustzijn
  • Je identiteit, je talenten kennen, het benutten van je potentieel en weten wat je wilt
 • Talentenontwikkeling
  • Nog meer uit de verf komen en moeitelozer vanuit je kwaliteiten leven
 • Sociale vaardigheden
  • Bewust worden van je emoties en meningen en deze beter kunnen inzetten
 • Fysieke gezondheid
  • Bewegen, eten en rustmomenten
 • Mentale gezondheid
  • Negatieve of belemmerende gedachten ombuigen naar positieve. Rust in je hoofd
 • Spirituele ontwikkeling
  • Bewustzijn en vertrouwen op je weten en intuïtie. Weten dat je veilig bent
 • Financiële gezondheid
  • Zorgen dat je minimaal genoeg financiën hebt om zorgeloos te kunnen leven
 • Discipline
  • Doelen stellen, weten wat je wilt, persoonlijk actieplan of ontwikkelplan hebben
 • Juiste werk – privé balans
  • Kunnen genieten van je werk en je gezin of privésituatie
 • Jezelf kunnen zijn
  • Dat je jouw leven leidt op jouw manier. Waarom ben je anders hier?
 • Zingeving
  • Weten waarvoor je leeft, geestkracht en temperamentvol bewust leven

Hoe kun je aan je eigen persoonlijke ontwikkeling werken?

Door de natuur in te gaan, te wandelen, te mediteren, Yoga, Mindfulness of te schrijven wat je bezig houdt. Een inspirerend boek te lezen of met vrienden delen wat je te diepste bezig houdt. 

Zorg voor een gezondere levensstijl. Neem af en toe de tijd voor jezelf. Neem pauzes, beweeg, sport. Geef je lichaam en brein een boost met ademhalingsoefeningen, Yoga, Mindfulness of meditatie. Neem de tijd om te eten. Kun je geen tijd vinden? Overweeg dan om wat eerder naar bed te gaan en vroeger op te staan.  Zorg voor meer werk – privé balans. Denk of pieker je veel? Beperk je dan meer tot je cirkel van invloed en zorg voor meer rust in je hoofd. Dit kun je bijvoorbeeld doen door te doen wat in de eerste regel van deze alinea staat.

Ga in gesprek

Je kan ook in gesprek gaan met je leidinggevende. Je kunt het dan bijvoorbeeld hebben over je professionele ontwikkeling. Vertel dan waar je trots op bent en wat je energie geeft. Daar zit waarschijnlijk je talent. Overleg of je meer van die dingen kunt gaan doen. Realiseer je dat je in de meeste banen meer vrijheid hebt dan je denkt, om je werk op jouw manier te doen of in te richten. Help mensen om bij de juiste klussen aan jou te denken. Durf het werk op jouw eigen manier te doen. Of onderzoek of je met een training je kwaliteiten verder kan ontwikkelen. Als jij een duidelijke wens of richting voor ogen hebt, zul je ontdekken dat er best veel mensen zijn die je daar mee willen helpen.

Vind ik het leuk?

Uit persoonlijke ervaring weet ik ook dat het ook heel erg kan helpen om bij alles wat zich aandient je af te vragen: “Vindik het leuk?” En nee, je kunt niet alleen te doen wat je leuk vindt. Maar wat je niet leuk vindt, dat rem je af. Wat je leuk vindt, daar ga je enthousiast mee aan de gang. Zo leer je steeds beter wat je in je leven wilt en wordt wat je doet ook steeds leuker en zinvoller. Je haalt zo meer voldoening uit je werk. Anderen zien het je doen en zullen je eerder nieuwe kansen bieden. Daardoor kun je sneller groeien en meer succes hebben in je werk. Dat maakt dat je weer blij thuis komt.

Transformatie is in feite niets anders dan een verandering van perspectief

Hoe stimuleer ik je daarin?

In de coaching ga ik met je in gesprek. Ik heb de kwaliteit om snel te zien waar je jezelf in de weg zit of jezelf tekort doet. Dat spiegel ik. Ik help je ook om anders naar situaties te kijken. Daardoor ontstaan er vaak ook nieuwe ideeën en mogelijkheden. Ik kan je eenvoudig leren om meer geaard te zijn en steviger in je leven te staan. Ik heb een prachtige werkwijze om in een half gesprek je hoofd op te ruimen, waarna het daarboven heel rustig wordt en blijft. We kunnen met IEMT efficiënt aan beperkende gedachtepatronen of beperkend gedrag werken. Maar bovenal leer ik om wat meer om om jezelf te lachen en jezelf meer te waarderen. Het mag vaak wat moeitelozer. Als je weet hoe dat kan, dan is dat best wel makkelijk.

Daarnaast heb ik in de afgelopen 15 jaar veel mooie andere technieken, TEDtalks, filmpjes, boeken en andere materialen verzameld. Daar deel ik graag van uit ter inspiratie.

Wil jij je verder ontwikkelen?

Wil je je eigen kracht beter leren voelen en meer daar vanuit leven? Meld je dan hieronder aan voor een kennismakingsgesprek-/coachgesprek. Bellen is ook mogelijk: 06 – 4777 60 35 Liefst voor 8.30 of na 16.00 uur. 

vogel icoon

Ja, ik ben geïnteresseerd in een persoonlijke ontwikkeling traject

schuine vogel

Wil je ervaren wat een samenwerking voor jou kan betekenen?
Je bent welkom voor een kennismakings-/coachgesprek. 

In het kennismakings-/coachgesprek van anderhalf uur kun je ondervinden of mijn manier van werken bij je past. Je zult er vast veel van leren. Past mijn werkwijze toch niet bij jou? Dan was het gesprek voor jou gratis. Ga je wel verder? Dan wordt dit eerste gesprek in rekening gebracht, omdat we al binnen een minuut of 10 intensief aan het werk zijn. Omdat ik ervan hou om waarde te leveren, kun je ervan uit gaan dat we niet meer gesprekken hebben dan nodig is.

Rectangle Copy 3
quote

Ik heb Mark leren kennen als een bijzondere coach. Warm, betrouwbaar. Een fantastische coach die het vermogen heeft om je over jezelf te laten nadenken. Ik heb veel van hem geleerd in mijn zoektocht naar mijzelf en naar een baan.

Albert Kloosterboer

Adviseur Duurzame Inzetbaarheid Bedrijven bij Volandis

Rectangle